Министерският съвет има готовност да осигури всички необходими средства за машинно гласуване, съобщи вицепремиерът Стефан Янев, който отговоря за изборния процес.

Не е ясно още дали машините ще бъдат наети или купени.

Янев обяви това след първото заседание на работна група към кабинета, която се занимава с организацията на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март. 

На всички въпроси, свързани с организацията на машинното гласуване и параметрите на обществената поръчка за тези машини ще ви отговорят от Централната избирателна комисия (ЦИК), каза министърът.

Александър Андреев, говорител на ЦИК, обяви, че няма основание да се счита, че изборите ще са незаконосъбразни, ако няма машинно гласуване.

„Ако не се яви изпълнител на машинно гласуване или този изпълнител не успее да покрие изискванията на обществената поръчка, това не би довело до незаконосъобразност и атакуване на изборите“, подчерта Андреев.

Работната група проведе днес извънредно заседание, след като вчера Върховният административен съд (ВАС) задължи ЦИК да осигури машини за гласуване във всички секции.

По думите на Янев вероятно ще са необходими около 13 хил. устройства. 

Машинно гласуване ще има и в чужбина.

Сертифицирането на машините за гласуване е задължително. Сега се търси наш държавен орган, които би могъл да го направи, ако това не е възможно, ще се ползва помощ от чужбина, уточни вицепремиерът.

В отговор на това от ДАНС обявиха, че не са компетентни да сертифицират машините за гласуване.

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков призова неправителствения сектор да създаде граждански Изборен борд, какъвто имаше при организацията на вота от предишните две служебни правителства.