Правителството прие споразумение между Министерския съвет и БАН, което предвижда на Академията да бъдат предоставени допълнително 15 млн. лв. за 2018 г., които са за сметка на планираните в централния бюджет средства за наука.

Това информира министърът на образованието Красимир Велчев на брифинг пред журналисти в МС.

Той уточни, че средствата ще се разпределят от ръководството на БАН диференцирано в зависимост от научните резултати.

Сумата беше договорена на предпоследното заседание на МС, преди учените да излязат на протеста, с който заплашваха. Те свалиха траурните знамена от фасадата на БАН преди Коледа.

Днес Велчев обясни, че със споразумението МС и БАН се договарят да работят съвместно за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на БАН с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи, като същевременно ще започнат да се обсъждат и принципите за финансиране на Академията.

Образователният министър поясни още, че на МОН се възлага да изработи в сътрудничество с представители на научната общност механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски заяви, че БАН високо цени диалога с Борисов и екипа му.  Самата субсидия ще бъде разпределена според резултатите на институтите от БАН по критерии, които ще се определят съвместно с МОН.