Правителството отпусна 8,7 млн. лв. по бюджетите на общините Лесичово, Белово, Смолян, Плевен, Радомир, Мездра, Сливен и Болярово.

„Парите се дават за водоснабдяване, канализация, училища, образование, спорт, паркове и то в общини, където кметовете са от целия политически спектър. Точно така ще продължим да работим и да помагаме“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното заседание на кабинета.

Той подчерта, че активно ще продължи подкрепата за всички общини в България, а в последните години се поставя акцент върху финансирането на проекти, важни за жителите на Северозапада, Севера и Родопите.

Финансовият министър Кирил Ананиев каза от своя страна, че Министерският съвет продължава да подкрепя с финансова помощ също изграждането и ремонтите на християнски храмове и манастири в страната.

От отпуснатите от правителството средства 786 000 лв. са предвидени за община Лесичово, с които ще се извърши основен ремонт на улични мрежи на територията на селата Динката и Калугерово.

С 1,2 млн. лв. ще бъде подпомогната община Белово за реализирането на основен ремонт и обновяване на централната градска част на града. Третата подпомогната община с 285 000 лв. е Смолян. Със сумата ще се извърши ремонт на покрива на сградата на Родопския драматичен театър.  

656 000 лв. се отпускат на община Плевен за консервация и реставрация на Къща-музей „Цар Освободител Александър II“ и на Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“, както и за ремонт на улица „Генерал Скобелев“.

По бюджета на община Радомир ще бъдат преведени 1 568 000 лв. за реконструкция, оборудване и обзавеждане на многофункционална спортна зала в града.

За община Мездра са отпуснати 1 606 000 лв., с които ще се извърши ремонт и реконструкция на водопроводи и улици в населените места на общината. За община Болярово пък са отпуснати 816 600 лв. за реконструкция на ул. „Младежка“ в града.

С 1 785 000 лв. бе подпомогната община Сливен за изграждане на две допълнителни училищни сгради за Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ и Профилираната гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“.

Отпуснати са също 600 000 лв. за доизграждане на манастирския комплекс „Света Троица“ в местността Кръстова гора.