Служебният кабинет се отчете за работата си през последните близо четири месеца. Служебният кабинет встъпи на 12 май. Управлява малко над 120 дни.

Премиерът Стефан Янев обясни, че са изпълнили заявката да управляват прозрачно, отчетно и професионално. 

„Резултатите са видими за всички български граждани. Трябва да отчетем факта, че правителството работи в една безпрецедентна политическа обстановка. Добрата новина от съвместната ни работа с 46-ото Народно събрание е, че служебното правителство се споразумя и постигна актуализация на три важни бюджета за страната“, обясни Янев. 

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му най-вероятно има и критики към работата на служебния кабинет, но трябва да се отчете факта, че по време на тяхното управление са актуализирани пенсиите

„Служебното правителство демонстрира един нов начин на работа – с прозрачност и отчетност. Успя да покаже недъзите на съществуващите практики по отношение на изразходването на публични средства. (…) Продължихме работата и по Националния план за възстановяване и устойчивост – с акцент да подобрим неговите параметри там, където е необходимо“, уточни министър-председателят.   

Той отчете, че икономиката е в подем, а действията на кабинета са били насочени към защита на интересите на българския бизнес. Янев уточни, че има още работа по Плана, но се надява съвсем скоро той да бъде внесен в Брюксел, а първите плащания да дойдат до края на годината.

„Поставихме си за задача и се опитахме да направим структуриран подход по отношение на работата на администрацията в Министерски съвет. В това отношение имаме вече добри основи, за да се върнем към електронния-документо оборот и да направим взаимовръзки с другите администрации, така че тя да стане по-бързо работеща“, обясни той. 

Снимка: Ладислав Цветков

Премиерът изтъкна, че под негово ръководство са проведени две заседания на Съвета по сигурност към МС: „Констатирахме липсата на един важен орган, направихме необходимото този орган да бъде създаден, така че да имаме реален инструмент, който да подпомага висшето държавно ръководство при необходимост от управление на кризи“.

По отношение на външната политика, Янев посочи, че са били защитени интересите на страната по отношение на Северна Македония, но е демонстрирана и диалогичност към съседите ни. 

Изводите на кабинета "Янев" - в последните 2 г. държавни пари са харчени без обществени поръчки - над 8 млрд. лв. или почти половината от държавните разходи. А когато за първи път се сблъска с множеството харчове, без обществени поръчки, финансовият министър Асен Василев пресметна: "Това са пенсиите за 9 месеца. Раздадени на наши фирми".

По същата схема са платени стотици милиони за ремонт на язовири. Според икономическия министър Кирил Петков цените били завишени, а завършените 10 язовира се оказали затревени. Сблъскал се и с проблеми в Българската банка за развитие. Тя кредитираше основно големи фирми.

Вътрешният министър Бойко Рашков защити и натиска да няма купен вот и кадровите промени в системата.