Правителството подготвя антикризисни мерки, които са на стойност над 1 милиард лева. Това научи bTV.

Част от тях включват освобождаване от акциз на тока и на природния газ, използван като моторно гориво съгласно някои от разпоредбите на енергийната директива.

Предвижда се и намаляване на ставката на ДДС на 9% за доставките на природен газ, както и компенсации за крайните потребители, физически лица за закупени горива. В мерките се включват да се изплаща инфлационна добавка от 60 лв.

Председателя на Народното събрание Никола Мичев каза, че не е запознат.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова поиска диалог с правителството и помощ от държавата за загубите на градския транспорт.

„Просто за съжаление така се получи, че в момента, в който приехме бюджета, избухна и война на територията на континента. Все още се обсъждат антикризисните мерки и не мога да кажа конкретно какво да очакваме точно. Това зависи вече о изпълнителната власт“, каза Минчев.

„Нашите изисквания са големи. Въпреки това 143 милиона лева е загубата към момента на търговските и общинските транспортни дружества. Затова отново сме се обърнали към правителството. Поискали сме диалог. Ние очакваме при актуализацията на държавния бюджет, да намери място и подкрепата за градския транспорт, а не само на София, разбира се“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

А според вицепрезидента Илияна Йотова правителството не прави достатъчно в посока антикризисните мерки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!