Правителството отпусна допълнителни средства в размер на 35 256 000 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. за изграждането на 9,3-километровата отсечка от АМ „Хемус“ в участъка между гр. Ябланица и с. Боаза, съобщиха от „Дондуков” 1.

Средствата ще бъдат разходвани за разплащане на извършени строително-монтажни работи и консултантски услуги.

Изграждането на АМ „Хемус“ е приоритет в програмата на правителството на Република България и има стратегическа цел за ускоряване процеса на икономическо и социално развитие на регионално ниво, отбелязват от правителствената пресслужба.

Свързващата София и Варна магистрала „Хемус”, започната преди 44 години, все още е далеч от окончателно завършване. През последните години политиците непрекъснато дават нови и нови крайни дати за проекта, като последната, обявена от премиера Бойко Борисов през август, е 2024 г.

За сравнение, през лятото на 2013 г. тогавашните управляващи твърдяха, че аутобанът трябва да бъде завършен през 2018 г. С днешна дата в експлоатация са по-малко от 200 от общо 430-те километра на трасето.