Законопроектът за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето (т. нар. Закон за бурките) е псевдотема, която не засяга нашата държава. България е светска страна, в която важи свободата на личния избор и нашите мюсюлмани дори не ходят облечени така. Тази теза беше застъпена от юриста Емил Георгиев в студиото на „Тази събота”.

В спор с общинската съветничка Нина Гьошева, която по-рано тази седмица се появи на заседание в Пловдив с никаб, той обясни, че законопроектът е опасен и не може да контролира радикален ислям. Според него това е закон за 20 жени в ромската махала в Пазарджик и дори намекна, че има случаи да се плаща на жени да се обличат по този начин.

Гьошева на свой ред посочи мотивите си да направи тази демонстрация и защити закона с това, че той се бори да премахне религиозни символи, които не са традиционни за страната ни. „Направих го за колегите ми. Тези 21 души от общинския съвет, които заявиха, че нямат мнение за това дали забраната да бъде въведена в Пловдив”, обясни тя и допълни, че „ние не забраняваме бурката като такава, а забраняваме облекла, които закриват лицето като цяло”.

Юристът и председател на Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) контрира, че с подобен текст нормативния акт би забранил ски маски, бради и слънчеви очила. По думите му България е светска държава и дори за мюсюлманската общност у нас не е характерно подобно облекло. „Мюсюлманите у нас не се радикализират”, обясни той.

Гьошева защити позицията, че се „опитват да ни налагат техен начин на живот” и „политика, която не е наша”. По думите й ако тя отиде на екскурзия в страна, където е характерно прикриването на лицето и тялото тя ще се съобрази.

В момента в Сливен, Пазарджик и Стара Загора носенето на бурки на обществени места беше забранено. От Патриотичния фронт искаха забраната да бъде гласувана и в Пловдив, но предложението не получи подкрепа.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!