Реформаторския блок в момента е на ръба на 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание, излизането на партията на Касим Дал от Блока може да се окаже решаващо и РБ, тъй като ще загуби 30 000 гласа. Това обяви в предаването социологът Юлий Павлов.

Неговият Център за анализи и маркетинг публикува вчера резултати от национално представително проучване на електоралните нагласи, проведено между 3 и 7 февруари. То финансирано и изпълнено от Центъра за анализи и маркетинг. 

Допитването сочи, че пет партии и коалиции влизат в парламента след предсрочните избори на 26 март. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединените патриоти (ВМРО, Патриотичен фронт и „Атака”) и „Воля” на Веселин Марешки.

Снимка: bTV

В проучването е измерено и доверието към политиците. Резултатите сочат високо доверие за Румен Радев – 64,9%, както и за назначения от него служебен премиер Огнян Герджиков – 49,5%.

„Това е израз на надежда в ситуацията на продължителна политическа криза. Имаше една година агония, когато всички политици изгубиха доверие”, коментира Павлов.

Социологът уточни, че резултатите на партиите са на база хората, които ще отидат до урните. Очаква се висока избирателна активност на парламентарните избори, близка до тази на президентския вот през 2016 г. – около 57% от имащите право на глас.

Снимка: bTV

Данните са от национално-представително социологическо проучване, възложено, финансирано и изпълнено от Центъра за анализи и маркетинг. То е проведено между 3 и 7 февруари сред 1012 пълнолетни граждани.

Вижте целия разговор с Юлий Павлов във видеото: