Най-много шест политически сили ще влязат в следващия парламент след предсрочните парламентарни избори на 26 март. Това сочи последното проучване на електоралните нагласи на Центъра за анализи и маркетинг  сред 1012 пълнолетни граждани, проведено между 10 и 16 март. То е извършено без външен възложител и със собствени средства на центъра.

Шестата политическа сила би била коалицията "Реформаторски блок – "Глас народен", останалите имат под 2% и дори да добавят 1%, което е в рамките на статистическата грешка, нямат шанс да прескочат бариерата от 4%, обяви в предаването „Тази сутрин” Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

Той е категоричен, че партията на Лютви Местан ДОСТ няма шанс да влезе в следващия парламент. Неговата прогноза е, че формацията ще вземе под 100 хил. гласа от България и секциите в Турция.

Според Павлов след изборите ще бъде съставено правителство на малцинството с тихата подкрепа на ДПС или на Обединените патриоти. То вероятно ще просъществува, докато мине председателството на ЕС до средата на следващата година. Брюксел не би приел официално участие във властта на националисти, смята социологът.

От двете партии с най-много гласове ГЕРБ има повече потенциални партньори, коментира още Юлий Павлов.

Социологът обяви още, че от по-висока избирателна активност печели ГЕРБ, а при по-ниско активност БСП ще има повече проценти.