„Безпрецедентна е бежанската криза в Европа - над три милиона разселени хора. Това Европа не познава почти от Втората световна война. Задължително трябва да се обърнем към европейските институции за допълнителна помощ“, каза вицепрезидентът Илияна Йотово в Стара Загора.

Тя допълни, че има решение от фонда за миграции и вътрешна сигурност за удължаване на действието му с още една година. Йотова смята, че  има и други начини за допълнително финансиране на държави като България, Полша, Румъния.

„Ние стоим малко по-настрана, така че в много направления има още много какво да се направи“, обясни тя.

На въпрос каква помощ бихме поискали Йотова отговори, че ще бъдат освободени около 420 милиона евро за всички държави за ликвидиране на последиците от миграцията и от бежанци справяне с бежанския проблем.

„Тези пари се разпределят на квотен принцип. Но тъй като България в момента е в особена ситуация, при нас ще идват достатъчно много от тях, бихме могли да преговаряме за значителна сума от гледна точка на това да покрием разходите на хората, които приемат бежанци, а не само да се дават на тези, които институционално ги приемат“, допълни Йотова.

Според нея всяко домакинство, приела бежанци, ще има нужда от помощ.

Тя поясни и че медицинската помощ също е важна.

„Според тази директива бежанците имат право не само на Спешна помощ, имат право на лечение. Това означава определени средства, които трябва да преминат през здравната каса, за да могат да бъдат лекувани в българските болници и всичко това е въпрос на разчет, когато се направи тази цялостна програма, за която говоря. 2013, 2014, 2015 година подобни програми направиха страните от Западна Европа, които имаха много сериозен мигрантски натиск, особено Италия и Гърция, така че няма нищо ново в това. Просто трябва да вземем най-добрите практики“, обясни Йотова.

Тя коментира и войната в Украйна и дали България изнася оръжие посредством трети страни.

"Ние вярваме на това, което говори министърът на икономиката, че в момента българско оръжие за Украйна не се изнася. Оттам нататък в нашата институция не разполагаме с никаква друга информация и всеки носи своята отговорност за твърденията, които прави", допълни вицепрезидентът.

По думите й Североизточна България няма опасност да се превърне в милитаризирана територия.

"Аз лично нямам такива опасения. България няма обща граница с Украйна, но много разчитаме на това, което ще се вземе като решение на срещата на върха в НАТО само след няколко дни. Както знаете паралелно с това има и заседание на върха в Европейския съюз. Нашият отговор и като държава членка на Европейския съюз, и като НАТО, трябва да бъде достатъчно твърд срещу войната и агресията", коментира Йотова. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!