Мъже се биха за кръста в благоевградското село Бараково, а в село Дълго поле смелчаците без малко да загубят разпятието, което потъна. Това са част от кадрите, които получихме в „Аз, репортерът”.

Леденото време и дъждът не спряха стотиците мъже в цялата страна, които се хвърлиха в ледените води на Йордановден, за да хванат кръста за здраве. В "Аз, репортерът" получихме снимки и видеоматериали от цялата страна. Как празнувате и кой хвана кръста при вас – очакваме и вашите кадри в новата ни мисия.

Със счупено разпятие и бой приключи ритуалът по спасяването на Светия кръст в ледените води на река Рилска в село Бараково. Кръстът хвана Цанко Томов, съобщи потребител на "Аз, репортерът", който ни изпрати видеоматериал.

Дълго време продължи търсенето на кръста в реката в село Дълго поле, Пловдивско. Повече от 10 смелчаци търсиха разпятието, което потъна след като беше хвърлено. Никой от мъжете не се отказа, а бурни възгласи посрещнаха намирането на кръста.

Въпреки сковаващия студ в Монтана около двадесет мъже на различна възраст скочиха в заледено езеро. Кръстът беше изваден от Самуил Йошков за втора поредна година. В Монтана днес е обявен оранжев код за опасни поледици.

Десетки мъже скочиха в морето в Балчик, за да се преборят за кръста. Въпреки проливния дъжд, смелчаците плуваха, за да стигнат до разпятието.

Въпреки че от Община Плевен се отказаха в последния момент да организират събитието по изваждане на Богоявленския кръст, както повеляват традициите, ентусиасти и именици не се отказаха, ни пише потребител на „Аз, репортерът”. Водосвет и хвърляне на кръста се организира на историческия мост на р. Вит.

В града се проведе и тържествен парад:

Снимка: Аз, репортерът

Петима смелчаци се бориха за кръста в Козлодуй:

Снимка: Аз, репортерът

Мариян Момчев хвана кръста в Шабла, ни съобщи потребител на "Аз, репортерът".

Във Варна, напук на лошото, дъждовно и заледено време, отново много мъже се хвърлиха в морето, за изваждането на кръста.

В Гълъбово кръстът бе спасен от Андон Андонов на 23 години от Созопол, съобщиха от общината. Общо четирима смелчаци се хвърлиха във водите.

Тържествено бе отбелязан празникът и в Шумен:

Снимка: Аз, репортерът