И тази година на Богоявление (Йордановден) Калофер се събуди под звука на тъпани и гайди. Днес, по традиция, мъжете на града играят хоро в ледените води на р. Тунджа.

Сутринта всичко започна в 7 ч. от къщата на кмета. От там с тъпани и гайди стотици мъже преминаха през града до брега на реката и навлязоха в ледените води. Поради липсата на сняг тази година, беше осигурен изкуствен сняг.

В града на Ботев мъжкото хоро е традиция, която се спазва от поколения. Всяка година на 6 януари, независимо колко е студено, мъжете влизат във водите, пеят песента „Залюбила е Василка“ и играят, а попът хвърля кръста в реката. Вярва се, че ако китката здравец в ръцете му замръзне, годината ще е плодородна и щастлива.

Тук няма значение кой ще хване кръста, защото той веднага се дава на най-младия участник в хорото. Тази година това беше момченце на няколко месеца.

Възрастните калоферци разказват, че като излезеш от водата, се чувстваш нов човек. И никой не се разболява.

Ритуалът кандидатства за списъка с нематериалните богатства на ЮНЕСКО, затова тази година, наред с многото туристи, в Калофер има и етнолози от организацията.

Вижте във видеото повече от атмосферата на хорото и спомени на някои от старите калоферци:

Тази година, за пръв път, има допълнителен ритуал – за по-малките момчета беше направен допълнителен вир, за да могат и те да влязат в реката. Преди официалното хвърляне на кръста, свещеникът хвърли кръст и на тях.

Вижте във видеото как децата на Калофер приемат този ритуал:

Всяка година ритуалът привлича много ентусиасти от цялата страна. Вижте повече във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!