„Твърдението на главния прокурор, че бавя с процедурни хватки разглеждането на искането за отстраняването му е меко казано странно. Това, че министърът на правосъдието е обжалвал решение на ВСС, което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавенето на каквато и да било процедура, а желание за установяване на законосъобразността в конкретни решения и действия на ВСС“.

Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова преди заседанието на ВСС във връзка с предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор.

„В искането, което ще бъде разгледано относно допустимостта му днес, правя няколко доказателствени искания с оглед установяване на фактите и обстоятелствата, които се съдържат в него“, поясни Йорданова.

„Не виждам никаква пречка до края на май тези доказателства да не бъдат разгледани по същество“, допълни тя.

По повод това, че Иван Гешев ще сезира днес Конституционния съд за закриването на спецправосъдието Надежда Йорданова коментира: „Не съм изненадана и е съвсем очаквано главният прокурор да сезира КС относно измененията в законодателството във връзка със закриването на спецсъдилищата. Това, което ме изненадва са темповете, с които се случва.“

„Към настоящия момент не виждам нито едно основание за забавянето по прилагането на закона“, заяви Йорданова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!