Поземлените комисии имат доста слаби механизми за контрол и трябва да се помисли за това. Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира в предаването "Тази неделя" разследването на репортера Стоян Георгиев за имотни измами за милиони в столичните райони Панчарево и Бистрица.

Тъй като от репортажа още първия ден е станало ясно, че има съмнения за включване на чиновници от местната администрация в схемата, Фандъкова съобщи, че е възложила веднага административна проверка и разговаряла с градския прокурор, който я е уверил, че по случая се работи.

Административната проверка е със срок един месец, уточни тя и допълни, че вече има някои резултати. Този проблем е най-сериозен в район Панчарево, защото се състои от малки населени места, от села. Хората имат сериозни проблеми с връщането на земя от поземлената комисия.

Районният кмет е подал лично 9 жалби срещу вписване на имоти, за които има актове за общинска собственост, той самият е издал над 2000 акта за общинска собственост, за да защитава общински земи, но при всички случаи е възможно да има и пропуски. Подал е лично три сигнала към прокуратурата за подобни съмнения, каза още Фандъкова.

Кметът на Бистрица също се е включил в битката срещу престъпната група и е подавал своите писма с цел да не се улесняват собствениците, на които по този начин е връщана земята. Фандъкова допълни, че още същия ден е разговаряла с двамата кметове и техните твърдения ще бъдат внимателно проверени.

Вярвам, че прокуратурата ще свърши своята работа и ще има наказани, заяви кметът на София.

В коментар на палежа на колата на кмета на Панчарево вчера, градоначалникът каза, че веднага е започнало разследване от полицията и е нужно да се открие не само виновникът, но и поръчителят.

Колегите са подложени на огромен натиск и, ако това се окаже сплашване, ще покаже колко е сериозна ситуацията”.

За ремонтите в София

Кметът на София благодари на хората за разбирането, което са проявили заради ремонтите в столицата. Тя допълни, че е много тежко изграждането на третата линия на метрото, защото движението е блокирано на 7 места от строителството на метростанциите.

"Следващото лято започваме освобождаването на тези зони, заедно с подобряване на земната инфраструктура. Няма изоставане по строежа на метрото. Вече се изливат плочите на някои от метростанциите, напредва работата и по автомобилния тунел, който се изгражда под бул. „Цар Борис III”,  защото заедно с метростанцията там ще се освободи движението и с изграждането на този тунел.

Очаквам до края на годината най-късно да бъде завършен участъкът по бул. „Гоце Делчев”  и да се освободи движението по локалните платна на ”Цар Борис III”.

Ул. "Житница" ще бъде затворена цялата следваща година.

Продължихме и програмата за цялостни реконструкции на булеварди, по които мостовите съоръжения не са ремонтирани откакто са изградени. „Бул. „Владимир Вазов” е с 9 мостови съоръжения, като някои от тях бяха в трагично състояние. Движението вече е пуснато. Първият етап на бул. „Монтевидео” беше готов.

Очаквам да приключим работа по два много тежки обекта – бул. „Черни връх”, който разширяваме и той ще се превърне в една от най-важните артерии в града”.

Очаква се движението по булеварда да бъде изцяло отворено за коледните празници, каза кметът, като допълни, че само до няколко дни ще бъде пуснато движението от ул. „Арарат” до ул. „Флора Кънева”.

Фандъкова поясни, че движението ще бъде пуснато без износващ слой асфалт, за да може да се облекчи трафикът, а на пролет, ако времето не позволи за Коледа да се постави и последният асфалт и да бъде напълно завършен обекта.

Ул. „Богатица” е малка, но много важна, по която се движи сериозен трафик, и се очаква до Коледа най-късно да бъде пуснато движението.

Мигрантите в София

Още с първите случаи преди три години, когато започна да нараства бежанската вълна, нашата задача беше да водим активен диалог и да се срещаме с гражданите, които живеят около центровете. Периодично се срещаме с гражданите, за мен е най-важно да чуем кои мерки биха ги направили по-спокойни, каза кметът и добави, че хората искат видеонаблюдение, осветление и засилено полицейско присъствие.

По тази тема трябва да правим разлика относно от една страна бежанци, които бягат от войната. Хората не само, че нямат против, а напротив – те им помагат, и младежите, младите мъже предимно от афганистански произход,  които се събират на групи, каза Фандъкова.

По думите й не е въпросът в протестите, въпросът е в мерките.

С председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова са постигнали договореност за постепенното изтегляне на младите мъже от афганистански произход, както и на непридружените младежи, които не желаят да се съобразяват – от тези центрове. От Овча купел тези младежи почти всички са изтеглени. Полицейското присъствие се увеличава непрекъснато, има екипи и на Жандармерията, допълни кметът на София.

Президентските избори

Не мисля, че премиерът ми е обиден за това, че отказах да бъда кандидат за президент, каза Йорданка Фандъкова и обясни, че са обсъждали сериозно всички варианти:

„Моята теза винаги е била, че само преди година застанах пред софиянци и защитих една сериозна програма за следващия мандат. Големите проекти тепърва започнаха и е нужна много работа, за да защитим доверието, което ми дадоха софиянци и тези аргументи се чуха. Не мисля, че премиерът ми е обиден, той прие тези аргументи и за него е много важно това, което се случва в София”.