„При старта на процедурата аз казах, че имаме две условия – пръв срещу равни означава, че не началник на равните и да знае, че равните са равни, за да започне парламентът да се движи в рамките на Конституцията и законите. Сега вече знам, че това се отнася и за мен. Ако бъда подкрепен, ще изпълня тези условия, която поставихме и към другите“.

Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на парламентарното заседание.

Цонев и Кристиан Вигенин от БСП са кандидати за предусетел на народното събрание.

Кристиан Вигенин не трябва да има притеснения. Той беше външен министър на България с мандата на ДПС. Няма нищо страшно“, обясни Цонев.

Спомням си, в началото на политическата си кариера бях близо до Петър Дертлиев. Когато от СДС загубихме изборите за Велико народно събрание плакахме всички. Той дойде и каза – „Момчета, не плачете, на България ѝ предстои да извърви дълъг път. На дълъг път се тръгва с малка крачка“. Наистина има дълъг път, за да излезем от кризата“.

„Не само, че не ни разбират, но ни смятат за луди. Няма как да обясниш на хората, че блокираш работата на парламента по политически причини. Понякога трябва да се поеме отговорност, защото аз смятам, за разлика от колегата Вигенин, че парламентът все още е институция. Призовавам ви да помислим и да направим крачка“, подчерта Цонев.