Движението за права и свободи (ДПС) няма да подкрепи актуализацията на бюджета, каза пред БНР Йордан Цонев, заместник-председетел на парламентарната група на ДПС. Той изрази мнение, че това няма да спре увеличението на пенсиите.

"Увеличение на пенсиите може да има докато се изчерпи ресурсът в НОИ, а той няма да се изчерпи поне до късна есен", посочи Цонев.

По думите му заложената в бюджета подкрепа не е фокусирана, закъснява и не е насочена към най-големите нужди. Като пример той даде очакваната в Европа и по света продоволствена криза, коментирайки, че в момента в бюджета няма никакви мерки, насочени към земеделието.

Йордан Цонев отбеляза, че не е изненадан от изтеглянето на министрите на партия "Има такъв народ" от управлението, защото конфликт в управляващата коалиция има още от създаването й. В тези кризисни моменти най-сериозната антикризисна мярка е свалянето на този кабинет, защото той усилва кризата, смята заместник-председателят на ДПС.

Запитан за евентуалното формиране на друга коалиция в парламента, Цонев коментира, че в годините българските политически партии не са се научили да извличат максимума от един парламент като възможности за съставяне на други коалиции и алтернативи.

"Може би пък да се опитаме да решим тези казуси, да се опитаме да направим нещо, но съм скептичен. За мен нов кабинет в рамките на този парламент е малко утопия", каза той.

"Може би е добре да се помисли дали да няма някакъв антикризисен кабинет, който да има някакъв срок с конкретни ясни задачи. Но и за това съм скептик. Аз и моята партия сме скептично настроени към тази опция", добави той.

В отговор на въпрос Цонев каза, че трябва да има предсрочни избори тази есен.