Нейното име е известно не само у нас, но и в чужбина. Тя обикаля света с трио „Българка“ и покорява сърцата на звезди като китариста на „Бийтълс“ Джордж Харисън, с когото пее на една сцена. Записите с друга известна певица от 80-те години – Кейт Буш, я правят една от най-известните българки във Великобритания. Работата ѝ с продуцента Марсел Салие им носи „Грами“ за фолклорна музика. Нейна песен звучи на сватбата на Дейвид Бауи и Иман вместо сватбения марш на Менделсон. Тя е Янка Рупкина.

Вижте във видеото повече за живота на именитата певица:

Въпреки многото си успехи, Рупкина продължава да живее в България, в апартамент в столичния ж.к. „Дружба“, защото „у нас е най-хубаво“. В чужбина нямат красива, хубава, богата на орнаментика и на текстове музика и обичаи, каза в предаването „120 минути“ по bTV.

Певицата разказа за срещата си с Харисън, който пристигнал от Калифорния в Лондон, където тя участвала в концерт с ансамбъла на БНР.

Плочата подарък от Джордж Харисън, на която той е написал: „На Янка, най-добрата певица на света“
Снимка: bTV

Даже не усетих как ме прегърна. Тъкмо бяхме свършили концерта и влизат някакви хора, виждам едни красиви мъже и ме сграбчи един от тях. След това отидохме да се почерпим и разбрах кой е, що е“, разказа певицата.

С Джордж Харисън
Снимка: bTV

Друг британски музикант също е впечатлен от Рупкина – песента на ѝ „Калиманку Денку“ звучи на сватбата на Дейвид Бауи и Иман. „Даже не знаех. Едно момиче, което работи с мен, ми се обади един ден и ми каза: „Лельо Яна, пуснаха в интернет снимка на Бауи и разказва как е пускал твоята песен на неговата сватба“.

За сребърната сватба Бауи и Иман говорили с певеца по телефона. „Той много се зарадва, че се чухме“. За съжаление, не могли да се видят, защото разговорът бил малко преди смъртта на изпълнителя.

За себе си Рупкина казва, че е щастлива певица. Пожелава си у нас отново да има трио като „Българка“.

Със съпруга си Георги Рупкин
Снимка: bTV

Харесали ѝ местата, които е посетила, но „у нас си е най-хубаво“, каза тя.

Вкъщи пее много, дори казва, че се налага да се извинява на съседите си. Те обаче не се сърдят, а обичат да я слушат.

Рупкина губи майка си, докато е в чужбина. Без да знае, точно по това време пише песен за родителите си. В нея се пее това, което винаги си пожелавала преди път – Бог да ги пази и да ги завари живи, когато се прибере.

Вярва, че именно Бог я е опазил в катастрофата през 1971 г., когато на излитане за Алжир самолетът, в който пътува с още близо 80 музиканти, се разбива. Според нея Бог може да бъде намерен в много неща и дава сила на тези, които вярват в него.

Нещо, което може би не знаете за нея, е че... е скачала с бънджи. Това станало преди много време по време на турне във Финландия. „Решаваш и ако оживееш, оживяваш, ако останеш във водата, оставаш. Това е решението  – или-или, няма две положения“, обяснява тя.

Вижте във видеото още от интересните истории на Рупкина: