Трябва да се продължат всички дипломатически усилия да се предотврати възможен конфликт между НАТО и Русия. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев по време на извънредното заседание на Народното събрание във връзка с кризата в Украйна. Допълни, че страната ни не е на прага на драматичен конфликт.

По думите му относно изпращането на допълнителни военни сили  на Алианса в Източна Европа, Янев посочи, че трябва да се направят необходимите усилия, които са в съзвучие със съществуващите мерки, изградени през годините.

„На предишни срещи на Върха на НАТО са взимани решения за укрепване на източния фланг на НАТО. В тази връзка са развити две инициативи – за засилено предно присъствие за Черно море и за адаптирано предно присъствие за района на Балтийските държави и Полша“, обясни ресорният министър.

Той посочи, че в момента европейското командване на Алианса обсъжда нови мерки, свързани с България, Румъния, Словакия и Унгария: „Част от тези мерки включват възможността за разполагане на т.н. сухопътен елемент или бойна група. Има три вида държави, които потенциално могат да участват в такава група – рамкова държава, държава-домакин и държави, които дават своя принос“, посочи Янев.

Министърът на отбраната допълни, че е вариант страната ни да се съгласи за подобна бойна група, но ако България е рамковата държава и домакинът – наш батальон да бъде разпределен за  изпълнението на тази задача и съответно неговото командване да става през национални комуникационни канали.

Янев беше категоричен, че страната ни не предвижда ескалация, планове за защита на националната територия, нито планове въпросният контингент да отиде извън България. Той призна, че заради системно недофинансиране, съществуват дефицити и неефективно функциониране на системата за отбрана.   

На въпрос от депутати дали има гаранции, че България няма да бъде въвлечена във военен конфликт, Янев обясни, че няма да допусне нито един наш войник да отбранява чужда територия.

Той уточни, че евентуалното създаване на въпросния батальон ще повиши отбранителната способност на страната ни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!