Трябва да бъдем търпеливи и да оставим партиите да си свършат работата. Така служебният премиер Стефан Янев коментира сложната политическа обстановка след изборите.

„Тяхната отговорност и техният конструктивизъм ще проличат, надявам се в следващите дни. Защото новоизбраните партии в българския парламент достатъчно добре осъзнават своята отговорност пред българските граждани“, коментира Янев.

Според него парламентарно представените партии ще проведат конструктивен диалог. Той призова да не се дават „рецепти“ как да се случат нещата. Стефан Янев определи като екзотична идеята служебният кабинет да остане като редовен.

„Това нещо трябва да мине през гласуване в парламента. Преди да се стигне до това, предполагам, че трябва да се мине през едни много сериозни преговори, които преди всичко ще бъдат преговори за коалиции. След това служебният кабинет е съставен от експерти, специалисти в своята област, които не са партийно свързани“, обясни Янев.

Според него на служебните министри не може да се каже „под строй“ да свършат нещо. Той не коментира дали отново би станал премиер на друго служебно правителство.

Снимка: btvnovinite.bg

Относно протестите пред столичната болница „Пирогов“ заради освобождаването на директора ѝ Янев обясни, че ако демонстрациите са организирани с конкретни искания, нека да ги има.

„Ако не са съдържателни, самите хора ще кажат дали тези протести са имали смисъл“, допълни той.

Относно авиоинцидента край Шабла, при който загина пилота майор Валентин Терзиев, премиерът призова да не се спекулира по темата с версиите за катастрофата, защото разследването продължава.  Янев обясни, че загубата на ориентация не е пилотска грешка 

„Това, което е изнесено до момента, е информацията от първата комисия, която е разследвала авиационен инцидент. Продължават и следствени мероприятия, така че не на този етап не е много полезно да се говори в детайли какво би могло да се случи, ако не знаем какво ще имаме като информация“, коментира Янев.

Премиерът е във Варна, за да наблюдава морското учение Бриз, в което участват 30 кораба и 4 самолета.