За намиране на формула, която да позволи създаването на редовно правителство, призова служебният премиер Стефан Янев. Преди днешното правителствено заседание той заяви още, че се надява да има приемственост между служебния и редовния кабинет.

Новата власт да постави в центъра важните проблеми и за хората, и за бизнеса, настоя Стефан Янев. Той припомни, че оставят на следващото правителство Планът за възстановяване, по който страната ни трябва да получи над 12 млрд. лева от Брюксел.

Заложените реформи и приоритети в Националния план за възстановяване и устойчивост са онзи жалон, който ще позволи развитието на страната в посока по-добро икономическо състояние, заяви служебният премиер.

„Готови сме да предоставим нашите практически мерки, които сме намерили в работата си, така че те да бъдат продължени и развити по подходящия начин. Надявам се, че приоритетите в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат продължени от следващото правителство", допълни Янев. 

Като важен акцент в плана той отбеляза образованието и иновациите. Според него в основата на добре развитата икономика е образованието и то е важен фактор както по отношение на човешките ресурси, така и за възможността за иновативно развитие.

Служебният премиер припомни и демографската криза и обясни, че едно от решенията ѝ е развитата икономика, която би предоставила добре платени работни места, които да привличат младите българи да се завърнат от чужбина в родината си. Той призова парламентарно представените партии към диалог и приемственост по отношение на това, което служебният кабинет е направил и се оценява като позитивно.

Стефан Янев отбеляза, че трябва да се акцентира върху приоритети, които са фокусирани върху българските граждани и бизнес.

Служебният премиер изрази надежда, че партиите ще имат мъдростта и желанието да работят в името на българите, които са ги изпратили в Народното събрание. Според Янев трябва да се демонстрира солидарност и да се даде тласък за успешното развитие на българския бизнес. Той допълни, че именно с тази цел служебният кабинет е работил върху промени и преструктуриране в Плана за възстановяване и устойчивост, който в момента е публикуван за обществено обсъждане.