Бившият служебен премиер и министър на отбраната в кабинета „Петков“  -Стефан Янев, създаде партията „Български възход“ на учредително събрание в НДК.

„Целта на „Български възход" е устойчиво да работи за реализиране на българския национален интерес и сигурността на българските граждани", заяви Янев.

„Български възход" искат българите „да живеят в условията на справедливост и разбирателство със себе си и институциите и властите”.

„Целта на това събрание беше да се приеме устава, да се изберат ръководни органи на ПП „Български възход" и всички документи да бъдат представени в съда за регистрация. Благодаря на всички учредители и гости. Целта на днешното събрание е изпълнена, може да се поздравим с поредната преминала стъпка и вървим към регистрация”, коментира още Янев.

По думите му в момента „лявото" и „дясното" политическо пространство за неясно обусловени. „Български възход” ще работи в идеологическия спектър на национален консерватизъм и ще води политика - традиционните ценности - училище, семейство, вяра, общност, колектив между българите.

„Нашата партия ще обединява всички качествени морални хора с таланти”, каза Янев.

„Това е дългосрочен партиен субект, който има амбиция да участва във всички видове избори, включително ако има предсрочни парламентарни", посочи Янев.

„Не правим политическа партия, която да чертае ровове и червени линии към другите политически партии. Ако избирателите ни пратят в парламента, ще говорим с другите политически сили там“, каза Янев в отговор на въпрос дали ще си сътрудничи с „Продължаваме промяната“.

Дали членовете на „Продължаваме промяната“ са „качествени морални хора с таланти” ще решат българските избиратели, каза Янев.

По-рано сочената за втори човек в новата партия „Български възход“ Ралица Симеонова, обяви, че се дистанцира от формацията. Причината, посочена от нея във „Фейсбук“, са кадровите решения в партията.

Янев коментира, че „в духа на свободната воля така е решила, така е направила”.

Цялата пресконференция на Стефан Янев вижте във видеото.