Теоритично и практически държавата е готова за избори по всяко време. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на посещение в Смолянското село Забърдо. 

Той напомни, че вчера на извънредно заседание правителството прие промени в Закона за държавния бюджет, в който са предвидени средства и за избори през есента.

"Извънредните избори, които бяха проведени на 11 юли според разчета на Държавния бюджет грубо казано използваха парите за президентските избори на есен. Тази промяна в бюджета трябва да се случи. Надяваме се, че парламентът ще има необходимото време и желание да се запознае с въпроса", допълни той. 

Янев коментира и критиките на "Има такъв народ" към министри от служебния кабинет, като обясни, че това е част от политическото говорене.

„До момента, поне по медийното поведение, не е много ясно каква е тяхната нагласа. На практика, поне публично, те говорят, че едва ли не с ултиматуми, което не смятам, че е продуктивно към този момент. Много се надявам да имат друг тип разговор между партиите, който все още не е публично известен“, допълни служебният премиер.

Той призова да не се бърза с прогнозите и сценариите за след седмица или два месеца и посъветва парламентарно представените партии да не забравят, че последователността и яснотата в политическото поведение са много важни.

„Нека бъдем наясно, че партиите добре си дават сметка какво е тяхното поведение и обещания преди изборите и след това. Дават си сметка, че от това зависи и тяхното бъдещо поведение и възможността да съставят правителство, което да има подкрепа", допълни той.