Имаме достатъчно аргументи за вот на недоверие, затова се обърнахме към другите партии в парламента. Нелогично е някои от тях да излизат с много аргументирани критики към премиера, но да казват, че понеже сме в предизборна кампания ще отложат искането. Това каза в предаването "Лице в лице" още Янаки Стоилов.

По думите му от страна на АБВ и ДПС – тази тема, макар и остро поставена, се адресира към времето след президентските избори. Други започват да казват: Дайте да включим всички въпроси за политиката, което може да се тълкува и като опит за някаква стабилизация на правителството, допълни Стоилов.

„Ще направим още веднъж това предложение към АБВ и ДПС, това са индикациите ( бел.р. че не искат вот на недоверие) от първоначалните разговори в последните дни. При новите обстоятелства мисля, че тези разговори трябва отново да се проведат най-коректно и темата за избора на генерален секретар не трябва да се откъсва от общия контекст на провалящата се държава България”.

Парадоксално е, че Ирина Бокова изпълни в последния момент указанието на премиера да се класира на едно от първите две места и тя постигна почти максималното, което можеше със своите качества и усилия да направи, въпреки оттеглената подкрепа на правителството, каза още Янаки Стоилов.

Той коментира кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН като очевиден неуспех.

„Тя едва успя да се включи в десетката, резултатът на Георгиева не се дължи на участието на Бокова, тъй като позициите като гласове за първоначалната ни кандидатура не се променяха драстично. Факт е, че след вече бъдещия секретар Гутериш Бокова има относително най-висока подкрепа сред държавите постоянни членки на съвета”.

Явно Бойко Борисов не е могъл да откаже на натиска Кристалина Георгиева да бъде включена, заяви още Янаки Стоилов. Попитан откъде идва този натиск, той каза, че това са кръгове държави или ръководители в ЕС, част от кръгове в ЕНП, някои от тях постоянно извличащи облаги от дейността си в България.

Сега трябва да се плати политическата цена, допълни Стоилов.

Това е най-големият провал на българската външна политика през последните 25 г., но той е само признак на много по-дълбок упадък, коментира депутатът от БСП.

В коментар на думите на премиера, че няма да подава оставка, защото не може да осигури още 5 години на една комунистическа фамилия – Стоилов каза:

„Във всички политически партии част от фаворитите са преминали през същата тази партия. Ако това е някакъв опит да се търси консолидация на десния вот, аз го тълкувам като изпускане на нервите в много труден момент”.