От ПГ на ГЕРБ-СДС предложиха в парламента пропорционалната избирателна система да бъде заменена с мажоритарна. Тази идея беше сред заявките на „Има такъв народ“, но преди дни те обясниха, че не трябва да се бърза с подобна поправка, защото не се знае какъв ще бъде животът на настоящото 45-о Народно събрание. 

Мажоритарният вот стана повод за остри реплики и лични нападки между депутатите на двете партии в пленарната зала. 

„Всички становища на международни организации посочват, че основни елементи на изборите като изборна система и очертаване на изборните райони не трябва да се прави по-малко от една година преди избори. ПГ на „Има такъв народ“ е „за“ мажоритарна изборна система, както пожелаха българските граждани, но не по този начин. Това, което се предлага от ПГ на ГЕРБ-СДС, е несериозно. Така изборна система не се прави“, каза Ива Митева, член на ИТН и председател на Народното събрание. Тя разкритикува в детайли предложените поправки. 

Цвета Караянчева отговори, че те единствено са предложили това, което са пожелали българските граждани на проведения през 2016 г. референдум и призова депутатите от ИТН да подкрепят поправката. 

„Привидно се криете, че няма райониране, че ние сме дали районирането да се прави от президента. Ние обаче също четем и намерихме в сайта на „Шоуто на Слави“ вашето райониране. Имате готово райониране и не виждам къде е проблемът. И ние на второ четене ще го входирахме също, защото трябва да се знае кой бяга от отговорност и кой влиза в политиката, за да лъже, само и само да седне на депутатските банки“, коментира тя. 

Снимка: btvnovinite.bg

Реакцията от „Има такъв народ“ не закъсня. Председателят на Парламентарната група Тошко Йорданов каза, че партията е била създадена с цел въвеждане на мажоритарната избирателна система, намаляване на партийната субсидия на 1 лв., задължително и електронно гласуване, намаляване на депутатите на 120 и пряк избор на полицейските началници. 

„Ние казахме, че коалиции с партиите на статуквото няма да правим. Знаете колко са депутатите извън тях и нашите гласове, знаете как „Демократична България са против мажоритарната избирателна система – какво следва пред нас? Два варианта – или този парламент отива на предсрочни избори, или ще има някакъв живот. Вероятността за предсрочни избори е огромна. Подходът от наша старина какъв би бил – да вкараме закон за мажоритарни избори, който има нужда от обсъждане и трябва ново райониране, защото това, което го показахте го правихме преди четири години и то не е актуално“, посочи Йорданов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той каза още още, че според него депутатите от ГЕРБ искат изкуствено да удължат живота на това Народно събрание чрез предложението си за мажоритарен вот. Последваха няколко реплики от страна на вносителите. 

„Ние разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Кажете кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори? Защото последните редовни бяха 2009 г., след това 2021 г. До 2030-40 дали ще има редовни избори, за да въведете мажоритарната система. Вие трябва да разберете, че правителство се прави, за да има кой да управлява държавата по време на криза“, каза Тома Биков от ГЕРБ. 

Снимка: btvnovinite.bg

Отговор имаше и от Росица Кирова, която преди известно време беше част от „Има такъв народ“, но впоследствие беше издигната от ГЕРБ. Тя обвини бившите си съпартийци, че са „под строй“ и не изпълняват обещанията към избирателите си. Последва и реплика от Тошко Йорданов, който я покани… за сценарист и я попита за бизнес партньорите ѝ.