Общо 1469 литра нелегален алкохол са иззели служители на Митницата във Варна. Акцията е проведена на шест отделни адреса през септември.

Демонтирани са и три установени на територията на област Варна нерегистрирани съоръжения за изваряване на алкохол.

Снимка: Агенция "Митници"

Нелегалният алкохол е открит в частни имоти и за него не са представени документи за начислен, обезпечен или платен акциз, според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).

Снимка: Агенция "Митници"

При една от проверките на 24 септември митническите служители откриват в гаражно помещение на територията на община Дългопол 373 литра течност с характеристики на етилов алкохол в пластмасови туби и бидони.

Същия ден при съвместна проверка с митническа мобилна група в частен имот в селище на територията на община Аксаково в работещ режим е установено нерегистрирано съоръжение за изваряване на етилов алкохол, както и 117 литра етилов алкохол, също в туби и бидони.  

Снимка: Агенция "Митници"

221 литра нелегален алкохол с характеристики на ракия е иззет при проверки на 17 септември в два имота в селище в община Вълчи дол. В единия от тях също е установено нерегистрирано съоръжение за изваряване на алкохол.

Снимка: Агенция "Митници"

Други 267 литра етилов алкохол и нелегален „казан“ са открити в частен имот в местност край Варна, при съвместна проверка на 8 септември 2023 г. с участието на митническа мобилна група от Централно митническо управление и служители от Икономическа полиция при ОДМВР Варна.

При друг случай на 5 септември служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ и екип на митническа мобилна група извършват проверка в частен имот на територията на община Аксаково по оперативна информация за нелегална продажба на ракия. В хода на контролните действия е открито в имота голямо количество от 491 литра жълта на цвят течност с мирис на етилов алкохол, в туби и бидони с различна вместимост.

От задържания нелегален алкохол са взети проби за лабораторен анализ и по случаите ще бъдат образувани административнонаказателни производства. 

От ТД “Митница” Варна припомнят, че засиленият митнически контрол срещу нерегламентираното производство и търговията с алкохол с неясен произход е мярка както в защита на потребителите, така и на коректните малки производители на традиционна българска ракия за лично и семейно потребление, изварявана в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД), съгласно Закона за акцизите и данъчните складове.