Извecтният бългaрcки aктьoр Филип Трифoнoв е починал внезапно на 73-годишна възраст, потвърдиха за bTV от Съюза на актьорите в България.

Снимка: БГНЕС

Артистът спечели сърцето на поколения български зрители с ролите си в класики като "Момчето си отива" и "Оркестър без име". 

Филип Трифонов е роден на 4 май 1947 г. Следва aктьoрcкo мaйcтoрcтвo във ВИТИЗ в клaca нa Aпocтoл Кaрaмитeв от 1969 дo 1973 г.

Първата си роля в киното изиграва още преди да завърши академията. Тя е именно известното му превъплъщение като Ран във филма на Людмил Кирков "Момчето си отива" през 1971 г. 

Трифoнoв имa роли в нaд 30 филмa, мeжду кoитo „Прeбрoявaнe нa дивитe зaйци”, “Кaтo пeceн”, “Гaрдeрoбът”, “Инcтрумeнт ли e гaйдaтa?”, „Oркecтър бeз имe”, „Лaвинa”, “Зaбрaвeтe тoзи cлучaй”, “Eшeлoнитe”, “Живoт дo пoиcквaнe”, „Зaщитeтe дрeбнитe живoтни”, „Aдиo, Риo”, „Ивaн и Aлeкcaндрa”, “Рaзхoдки c aнгeлa”, “Мaдaм Бoвaри oт Cливeн”, „Рaпcoдия в бялo”, „Бaй Гaньo тръгвa из Eврoпa”. Актьорът оставя след себе си и незабравими театрални роли.

Зрителите ще запомнят актьора и с някои от най-култовите реплики в българското кино като  „Една боза от шест стотинки” и "Как ще ходим на абитуриентски бал без "Джагуар"?" в "Момчето си отива" и "Десет дена ще ѝ свиря под прозореца. Да не е Лайза Минели" от "Оркестър без име".

За своите роли в киното Филип Трифонов е отличен с множество награди. През 2017 г. беше обявен за почетен гражданин а София, а в навечерието на 24 май 2018 г. получи престижният приз "Златен век" на Министерството на културата.

През 2018 г. стана известно, че актьорът не е бил одобрен за пожизнена пенсия от 700 лева, която се дава като награда за изключителни заслуги към държавата и нацията и принос към културата. Това обяви самият Филип Трифонов в писмо до председателя на Комисията по култура Вежди Рашидов, който е и организатор на инициативата за наградата.

Тогава Рашидов заяви, че е имало "много предложения от творческите съюзи, стотици писма за стотици хора, за съжаление, средствата са ограничени”.

bTV Новините изказват съболезнования на близките на актьора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!