Четири успешни бъбречни трансплантации бяха извършени за по-малко от месец в болница „Лозенец“, съобщиха от лечебното заведение.

Първите две бяха извършени през нощта на 7 април 2023 г. след възникнала донорска ситуация в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. И двамата реципиенти -  49-годишната Х.А. от с. Даскотна, Бургаско, и 43-годишният И.Г. от София, били в терминален стадий на бъбречна недостатъчност.

Д-р Борил Петров, началник на Клиниката по урология и ръководител на трансплантационния екип коментира, че най-голямото предизвикателство за лекарите и при двамата пациенти била липсата на диуреза, в резултат на което пикочните им мехури не работели и били със силно намален капацитет.

Х.А. е изписана от лечебното заведение с нормална бъбречна функция за диспансерно наблюдение, а в близките дни ще бъде изписан и И.Г.

Другите две трансплантации бяха извършени на 29 април 2023 г.  при възникнала донорска ситуация в УМБСАЛМ „Пирогов“.

Реципиентите са мъже - Н.А. (45 г.) от Добрич и И.Г. (65 г.) от Сливен. И.Г. бил в преддиализно състояние, което е най-добрият вариант за извършване на бъбречна трансплантация, заяви д-р Петров. Преди трансплантацията Н.А. бил 3 години на хемодиализа.

В момента и двамата трансплантирани се чувстват добре, бъбречната им функция е почти нормализирана.