Всички партии в Народното събрание следят с безпокойство случващото се в Македония и изразяват мнение за запазване на целостта на страната, както и че трябва да се погрижим за националната сигурност, предаде репортер на bTV.

Вчера протестиращи нахлуха в македонския парламент и при последвалите сблъсъци бяха ранени десетки депутати.

От БСП предложиха Народното събрание да излезе със специална декларация, която да осъди размириците, затова се очаква извънреден председателски съвет.

„Като всички, и аз съм разтревожен от това, което се случва в Македония. Много внимателно, без намеса във вътрешните им работи, ги призовах всички да намерят политически изход от тази криза. Тя тлееше от години.
За нас е жизненоважно Македония да запази целостта си, и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция. Не е хубаво на границата си да имаме такава нестабилност“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Всеки междуетнически сблъсък в Македония носи заплаха за целия регион, тъй като там се преплитат интересите на няколко държави. От тази гледна точка позицията на България трябва да е ясна и категорична. България е гарантът за териториалната цялост и независимостта на Република Македония“, коментира съпредседателят на „Обединените патриоти“ Красимир Каракачанов.

„Разтревожена сме от събитията в съседна Македония. Там отдавна текат процеси, които сигурно няма да приключат днес. Те засягат големия въпрос за националната сигурност на България. Ние лесно слагаме разделителни линии, но точно днес става въпрос за нещо, което стои над нас, и това е националната сигурност на родината ни“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„ДПС със загриженост и безпокойство следи събитията в съседна Македония. ДПС винаги е подчертавало, че крайния национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен признак, е опасен за всяка държава, а на Балканите е взривоопасен“, каза председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

И президентът Румен Радев изрази безпокойство от случващото се. В съобщение от президентството се казва, че той се надява, че Македония няма да се отклони от европейските си ценности.

Снимка: bTV

За страната ни няма риск, добавя държавният глава.