Втори пореден ден отчитаме над 2500 заболели от COVID-19. Над 5000 са в болница. 2159 са излекувани, а 87 са починали.

Според експерти - тези числа представят само повърхността на четвъртата вълна. Извън статистиката остават голяма част от заболелите, които не са потърсили лекарска помощ, както и тези, които не са се тествали в лаборатория.

Снимка: bTV

В края на миналата учебна година 15-годишният син на Тодор Димитров вдига температура. По препоръка на личния лекар изследва детето за COVID-19 с антигенен тест у дома. Резултатът се оказва положителен.

„Когато предупредих в училище, че сме положитлени, казха, че няма как да карнатинират класа на базата на домашен тест“, споделя Димитров.

Снимка: bTV

Опциите пред него са да препотвърди резултата и в лаборатория, за да карантинират класа, или да не предприема мерки и контактните да продължат да ходят на училище.

„Доказано позитивно дете да трябва да го водя из града за потвържднеие – за мен не е медицнски логично“, казва още бащата.

Снимка: bTV

Лекари смятат, че при подобни ситуации трябва да имат възможност да подават информация за заразен с COVID-19 - както при други инфекции.
В момента антигенните тестове, извършени у дома, не се отчитат, въпреки че същите тестове, но направени в лаборатория, са част от статистиката.

„Не би трябвало да има разлика в отчитането. Хората, провели този тест, остават в скритата заболеваемост по ред причини - било то защото не искат да ходят до лаборатория, или защото не желаят да са официално карантинирани. Намират вратичка. Всеки ден има пациенти с домашни тестове“, заяви д-р Деница Даскалова.

Фармацевти също отчитат, че търсенето на тези тестове е скочило многократно.

„Юли, август имаше дни, в които никой не е потърсил. Сега има по 30-40 бройки на ден като продажби. Идват хора, които са имали контакт с COVID болни“, обясни Маргарита Грозданова, фармацевт.

Експерти твърдят, позовавайки се на световната практика, че реално заразените са между 4 и 6 пъти повече от отчетените.

„Ако са обявили към 2000, умножете го по 5 – това са 10 000 реално заболели. При „Алфа“ знаехме, че трябва да увеличим по 4 - 6. Тук не е ясно“, казва проф. Огнян Кунчев, който е математик от БАН.

Той прогнозира и нов локдаун в средата на октомври заради скока в броя на пациентите в болниците.