От днес се подновяват полетите на самолети СУ-25 в рамките на българо-американското учение "Тракийска звезда" на летището Граф Игнатиево.

След почивните дни ще полетят отново и МиГ-21 и МиГ-29, съобщиха от командването на Военновъздушните сили.

Полетите на българските летци бяха спрени в четвъртък след инцидента с МиГ-29, при който пилотите майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев катапултираха.

Изтребителят се разби и изгоря между пловдивските села Царимир и Голям чардак.

Двамата летци са във Военномедицинска академия в София с наранявания на гръбнака.

Днес във Варна пък имаше учение с хеликоптери. Пострадал на борда на плавателен съд човек бе спасен с една от най-модерните летателни машини - "Пантер". България се сдоби с трите хеликоптера на обща стойност 60 милиона евро в края на миналата година.

Тренировъчните полети бяха наблюдавани от министъра на отбраната Аню Ангелов. След края им той обясни защо тази година ще бъде променена посоката на движение на парада за празника на Българската армия на 6 май.

"По принцип трябва, когато военнослужещият отдава чест, началникът му да остава от дясната страна. Така се е правило преди 10 години, но след това беше променено и мястото на парада", обясни военният министър.

Аню Ангелов каза още, че иска да продължи да работи и занапред със сегашния началник на отбраната генерал Симеон Симеонов. Неговият мандат изтича на 1 юли, а до края на май ще бъде уточнено дали мандатът на генерала може да бъде удължен.

Ако законът позволява и няма възражения от президента, Народното събрание и правителството, генерал Симеонов ще продължи да бъде началник на щаба още 2 години, допълни Аню Ангелов.