Инцидент с изпратената в Пирот българска техника, с която от вчера се работи по отстраняването на дерайлиралите цистерни с амоняк. Няма пострадали. Проблеми в плана за работата също не са възникнали.

На мястото на инцидента са останали три цистерни. Вчера са издърпани две и след това единият от изпратените от България два крана се е наклонил.

„Причината за накланянето на крана е, че работим по временен железен път и при привеждане на крана в транспортно положение, лявата му страна се свлече“, отчита Емил Симеонов, който ръководи българския екип на мястото на инцидента.

Всички от екипа, който участва в операцията, са невредими. Според Емил Симеонов 50-тонният кран работи и на опори и това ще помогне за изправянето му. Една от изтеглените цистерни вече е на гарата в Пирот.

„Другата цистерна в момента е на място и от нея се източва амоняк, поради тази причина не ни допускат да достигнем до мястото. По план днес нямаме задължения, защото се възстановява железния път, източва се цистерната и се прави път за 220-тонния автокран, който също ползваме“, разказва още Емил Симеонов.

Отстраняването и източването на останалите цистерни трябва да започне утре.