До няколко дни трябва за започне операцията по източване на около 150 тона гориво от потъналия през 1921 г. край  Созопол американски търговски кораб „Мопанг”. Това съобщи на пресконференция в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски днес, който заедно с министърът на околната среда и водите Нено Димов пристигнаха в морския град, за да се включат в кризисния щаб.

Водят се преговори с две компании, които могат да се справят с операцията по изтеглянето на горивото.

Плавателният съд е превозвал стоки от Истанбул към Бургас. Близо до Созопол се е натъкнал на мина и е потопен. Горивото, с което се е движел е било мазут, а не както досега се е мислело от властите - въглища. Корабът е заседнал на дълбочина 30 метра след остров Свети Иван край бреговете на Созопол.

Плавателният съд е добре познат на водолазите, като те твърдят, че от години са наясно, че в неговите резервоари има тонове от нефтения продукт. Смята се, че сега резервоарите му са корозирали. Мазутните петна в морето край Созопол са се появили от няколко дни. Сигналът до отговорните институции е бил подаден от туристи.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов каза, че след разлива на гориво от потъналия преди близо век плавателен съд, няма опасност за екологията и за туризма.

„Разливът е овладян. Извършва се непрекъснато наблюдение от екипи на „Морска администрация”, добави транспортният министър Московски, цитиран от БТА. Той каза, че до момента такава ситуация във водите на Черно море в българска територия не е имало.

Петното се заснема с дрон, като са направени бонови заграждения в радиус от 450 метра, обмисля се вариант да бъдат поставени и втори бонови заграждения на още 500 метра, за да не се разпространява мазутът. Той е под формата на топчета.