Източникът на заразата в гастроентерологично отделение на МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен вероятно е силно заразен пациент. Това съобщи на извънреден брифинг днес кметът на община Сливен Стефан Радев, който е председател на Общинския кризисен щаб. Има пациенти, които са минали оттам и впоследствие са диагностицирани с COVID-19, което кара специалистите да мислят, че това е източникът, обясни кметът.

През вчерашния ден са били отчетени най-голям брой заразени с коронавирусна инфекция от началото на кризата, посочи той, общо девет души. 

Отделението по гастроентерология ще остане затворено за пациенти поне за месец. От 22-ма медици,7 са с положителна проба за коронавирус. Сред тях са един лекар, четири медицински сестри и санитарки. Пет са хоспитализирани в инфекциозно отделение на областната болница, двама са на домашно лечение.

Отделението затваря за втори път - първият път е преди 20 дни, когато всички проби на медиците са били отрицателни.

Според щаба седемте случая на заразени медици в Сливен доказват тенденцията за заразата у нас.

„Тези факти потвърждават огнищния характер на разпространение на коронавируса“, заяви доц. Димо Димов, секретар на НОЩ.

Според ръководството на лечебното заведение заради безсимптомен пациент с последваща положителна проба отделението било затворено и  преди 20 дни, но тестовете на медиците били отрицателни.

"Някои, които идват без симптоматика, ги приемаме, защото трябва в хода на лечението те развиват клинична картина и се доказва, че са положителни на COVID. Това за втори път се случва", заяви : д-р Христо Режев, зам-медицински управител на МБАЛ "Хаджи Димитър".

Колеги на заразените медици разказват, че пациентите с коронавирус са от квартал "Надежда".

Свижданията в болницата са забранени, а през два часа има дезинфекция на всички етажи. Пациенти разказват, че пред тях са върнали мъж със съмнения за COVID.

"Той беше на 37 и го изпратиха да си върви, докато не се излекува. Не могат да го приемат в отделението", разказа един от пациентите.

Състоянието на заразените медици е стабилно. Според ръководството на болницата всички медици са били снабдени с предпазни средства.