Партида замразен яйчен меланж, замърсена с фипронил, е доставена в България от Германия. Количеството е 1440 кг, a съобщението у нас е получено от Европейската комисия по системата за бързо предупреждение съобщиха от земеделското министерство.

Незабавно БАБХ извърши проверка в склад за търговия на едро, получател на пратката. Към момента на проверката е установено, че в склада са налични 1142 кг от партидата, които с Акт за забрана са спрени от реализация и за тях е издаден Протокол за отговорно пазене.

При извършената проследимост са установени получателите на останалото количество от 298 кг яйчен меланж от засегнатата партида и се извършва изтегляне от пазара.  

В изпълнение на заповед на изпълнителния директор на БАБХ, относно превенция на разпространението на пазара на яйца и яйчни продукти и продукти, произведени от тях замърсени с фипронил, се извършват проверки и са изпратени проби за лабораторен анализ.

Първите 18 резултата от лабораторни анализи на яйца и яйчни продукти -  майонеза и сладолед, са отрицателни за фипронил.