Приключила е проверка на дейността на държавната компанията за внос и износ на оръжия "Китекс". Тя е била за период обхващащ 2021 г., съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Заключенията са за редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор (Александър Михайлов - бел. ред).

Препоръките са за сигнализиране на компетентните органи сред които и прокуратурата, посочват още от ведомството, оглавявано от вицепремиера Корнелия Нинова.

Тя е започнала процедура за отстраняването на ръководството от поста.

Докладът на инспектората вече е изпратен на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Освободеният изпълнителен директор на "Кинтекс" Александър Михайлов написа в позиция до медиите, че "го освобождават дни след като дружеството е постигнало рекорден договор за над 40 млн. евро. за държавата". 

Той категорично отхвърля твърденията, че е бил в конфликт на интереси, а тази тема се тиражира от медии със съмнителен произход от 2018 година и по думите му документите, предоставени на ресорния министър, отхвърлят тази теза.

"Историята, че съм в конфликт на интереси се тиражира в медии със съмнителен произход още от 2018 г. – именно затова предоставих цялата обективна информация на министъра на икономиката и индустрията с нарочен доклад. Документите са категорични – никога не съм бил в такъв конфликт, не съм и към момента", посочва той.

Четете повече на businessnovinite.bg.