От днес са в сила ограничения за пристигащите в България от "червени зони" с голям COVID риск. Сред тях е Великобритания с една от най-големите български общности.

Министерството на здравеопазването коригира заповедта си и вече у нас могат да влизат и сънародниците ни, доказано преболедували коронавируса, но отново с отрицателен тест.

Част от първите пристигащи от Острова на Летище София бяха изненадани от новите мерки и по-строг контрол.

Снимка: bTV

„Имаме само PCR тест, нямаме ваксини – искат да ни слагат под карантина. Ако искаме да се освободим, трябва да си направим нов PCR тест в рамките на 24 ч. Ние банкомати ли сме? Имаме и две деца. Вчера сме дали 150 паунда за тестове. От 3 г. не сме се прибирали, предполагам и следващите 30 г. също“, каза Йоана Карадалиева.


Радослав Карадалиев допълни, че във всяка европейска държава заповедта започва от първо до седмо число, а у нас се сменя, когато и на който му хрумне.

Други от пътниците нямаха против новата заповед и проверките - като Стела Чапман, която се прибира със семейството си в България, която е ваксинирана и няма да бъде поставена под карантина.

Снимка: bTV


Списъскът с държавите в т. нар. „червена зона“ се обновява периодично, затова властите призовават пътуващите да следят информацията.