Предложенията за летни ремонти по селата са истински капан за възрастни хора, сигнализираха зрители. Колкото по-примамливи са строителните оферти, толкова вероятността за измама е по-голяма.

Преди десетина дни майстори гастрольори предложили във врачанското село Крапец различни услуги, като най-често оферирали подмяна на улуци.

„Първо дойдоха двама, после още двама и още двама с три коли. Ние тука за малко хлебец да изкараме, той един много гявол, със златни зъби така”, описва Петко Димитров, жител на село Крапец.

Майсторите бързо забравили първоначалната уговорка за подмяна само на един участък. „Имаше само на едно място капеше, тия разбутали всичко”, добави Димитров

По този начин вместо със стотина лева стопанинът бил ужилен с триста, но поне не се простил с всичките си спестявания, както станало малко по-късно със семейството на 83-годишния Георги Начев от същото село. „Само е тука къде тече и ми сочи - за 20 лева, малко приказвахме с него, откъде мина другият и се качи на къщата”, разказва Начев.

Тарторът със златните зъби преизчислил работата отново на триста лева, които нищо неподозиращата стопанка отишла да донесе. „Този със златните зъби само е надникнал къде ще отвора, тук в гардероба, в кърпа бяха увити, и ги извадих и взех тия 300 лв. и другите ги сложих пак там”, посочи потърпевшата Мария Петрова.

Измамниците взели парите и обещали да дойдат да си довършат работата друг път, което усъмнило стопаните. Петрова допълва, че когато влезнала нито телефонът е работил, нито парите са там, колко - 3 700 и тия триста - 4000 лв.

Психологът Стоянчо Христов коментира, че възрастните хора подхождат към ситуацията, като изхождат от себе си - аз не бих направил нищо подобно на друг,съответно никой друг не би направил нещо такова на мене. Не трябва да забравяме, че тяхната социална активност е преминала във време, в което не заключвахме вратите на къщите си, каза той.

Заради изгубените спестявания семейството е като болно.

От полицията предупреждават хората веднага да уведомяват в кметството или на телефон 112, когато видят съмнителни непознати в селото. Александър Христов, полицейски инспектор към РПУ – Враца каза, че почти винаги се предлага услугата в началото за 20 или за 10 лева, но не се уточнява, че става дума само за един улук, а не за цялата сграда.

В конкретния случай обаче ремонтът излязъл златен. Ако разпределим откраднатите общо четири хиляди лева върху подменените едва десетина улука на фасадата, излиза, че всеки от тях струва на потърпевшите по четиристотин лева, платени със спестяванията, заделяни от залъка години наред.

„Ако ги видиш, ще ги познаеш ли, ще ги позная, като нищо ще се хвърля на него и очите ще му одера”, категорична е Мария Петрова.