Мошеници използват името на bTV за измами. Мним репортер иска пари от името на отец Иван от Нови хан.  Несъществуващият журналист успя да излъже общински кмет, опита се да измами и училищен директор.

Сред първите излъгани от мнимия репортер на bTV е кметът на Белица Радослав Ревански.

Молбата към него била с мотива, че отец Иван от Нови хан пътувал към болница с момче от приюта и не му достигали 76 лева.

Момчето в беда се казвало Стоил Теменужков Павлов, роден през 1982 г. Кметът бързо инструктирал секретарката си да преведе не 76, а 80 лева. След ден му поискали нова услуга - още пари за болничен престой и липсващи санитарни материали в болницата.

Кметът отново се отзовал и обещал да прати още пари.

Ревански разбира, че е измамен едва след като случайно споменал за доброто дело пред истински репортер на bTV.

Няколко дни по-късно същият човек, представил се като Добромир Михайлов, звъни в директорския кабинет на столично училище. Схемата е абсолютно същата - не достигат само 57 лева.

„Аз предложих да дам парите лично, защото пътуват към София, но те отказаха и предложиха да ги изпратя в пощенския клон в Елин Пелин”, обясни Веселин Тодоров, дежурен учител.

Учителят веднага разбира, че това е измама. Докато разговаря с екип на bTV, измамникът звъни отново.

Екип на bTV очакваше телефонния измамник в пощенския клон, който е посочил за получаване на превода, но той така и не се появи.

Вероятно защото мнимият репортер настоява за телеграфен превод, а той може да бъде изтеглен от всеки пощенски клон в страната. Бърза справка в интернет показва, че Стоил Теменужков Павлов вече е осъждан за телефонни измами.

Отец Иван разказва, че името му е замесено в различни схеми за измами.

„Никого не пращам да ходи да събира, а ако изпращам, аз ще му дам договор, пълномощно ще му дам”, категоричен беше отец Иван.

Полицията е по петите на измамника, но той все още е на свобода.

bTV подкрепя фондонабирателни акции на утвърдени организации, но екипът на медията никога не събира средства. Призоваваме гражданите да не се поддават на провокации и опити за злоупотреба с доброто име на телевизията. Официалните инициативи на bTV, както и медийните партньорства, в които телевизията участва, може да откриете на сайтовете btv.bg и btvnovinite.bg.