Исторически реликви, свързани с национално-освободителната борба и с освобождението на България са изложени по повод националния празник в етнографския музей „Етър“ в Габрово. Сред най-интересните са револверът на Райна Княгиня и жезълът на граф Игнатиев.

Снимка: bTV

С еднаква борбеност Райна Княгиня носи и знамето, и оръжието. Револверът, с който се предполага, че е участвала в Панагюрското въстание е този, който познаваме от снимка от началото на XX век.

Снимка: bTV

„Не бих го нарекъл точно „дамско оръжие“. Това е револвер, шест-заряден револвер „Гасер“, 11 калибър. Васил Иванов Кунчев - Левски е притежавал такъв пистолет, което е показателно, че е бил доста сигурен и удачен като оръжие“, коментира уредникът в музея Павел Митков.

Снимка: bTV

Жезълът на Граф Игнатиев е другият ценен предмет от периода на освободителните борби. Модният атрибут от XIX век не само умело прикривал неловки жестове с ръцете, но и придавал дипломатическа тежест: „И се допуска, че с този жезъл, който е аксесоар към облеклото на висшите дипломати, изобщо на висшата класа хора тогава, именно с него той е присъствал на подписването на Санстефанския мирен договор“.

Само на 3 март реликвите, които се пазят в Националния исторически музей и в къщата – музей на Райна княгиня в Панагюрище, могат да бъдат видени на едно място – в Саковата къща в Етъра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!