Музеи и галерии в цялата страна се включват с различни събития в 18-ото издание на Европейската нощ на музеите, която ще се проведе тази вечер.
Десетки военноморски фуражки и униформи от целия свят ще бъдат показани в музея на Възраждането във Варна.

Уникалната за България колекция е собственост на доц. д-р Людмил Георгиев, бивш полицейски служител и настоящ преподавател по криминалистика.

"Това е барета от американския военноморски флот, от периода на Втората световна война. Известна е като Доналд дък тази шапка", каза доц. д-р Георгиев.

Снимка: bTV

800 фуражки и 50 униформи от структурите на полицията, пожарната и армията е събрал за четвърт век доц. Георгиев.

"И се надявам, че по този начин подрастващите, които имат желание да се посветят на съответната професия, първо да се запалят, и второ да проявят интерес и да научат нови неща", каза още преподавателят.

Сега показва военноморски фуражки от целия свят.

В колекцията може да се види и барета от кораба "Радецки", изработена през 1966 г., когато плавателният съд е възстановен".

"Тези две фуражки са от несъществуващ вече флот на несъществуваща държава – Югославия“, обясни доц. д-р Людмил Георгиев, преподавател по криминалистика.

Той признава, че среща най-големи трудности да се сдобие с актуални униформи от България. За разлика от страни като Гърция и САЩ например.

"В Чикаго, в един магазин с шивашки цех, наредих се на опашка с десетина полицаи, и когато ми дойде реда си направих поръчка", каза доц. д-р Георгиев.

В световен мащаб рекордът на Гинес се държи от немски полицай, който притежава над 2500 фуражки.

А във Военноисторическия музей в София ще има концерт на гвардейския духов оркестър и прожекция на единствения игрален филм за Балканската война. Различни експонати ще може да се видят в добавена реалност.

Къде ще бъде най-интересно в Нощта на музеите - очаквайте на живо в централната емисия на bTV. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!