За първи път в България пристига изложбата на египетския фараон Тутанкамон. Тя е озаглавена „Една недовършена любовна история” и ще бъде представена в сградата на Държавна опера – Бургас.

В момента тече подготовка за откриването, а по-късно днес изложбата ще бъде официално представена. Посетителите ще имат възможността да видят над 100 артефакта от съкровището на „детето цар” до края на месец Септември. 

Предметите представят с максимална точност гробницата на Тутанкамон и са групирани в няколко тематични къта – „Предверието” или „Стаята на могъществото и властта”, „Златният трон”, „Погребалната камера”, „Съкровищницата” и „Позлатеният олтар”.

За да пресъздаде максимално атмосферата отпреди хиляди години, специално осветление и музика ще съпровождат посетителите.

Организаторът на изложбата Мохамед Атеф Абдешафи обясни, че изложбата е с цел да отбележи 100-годишнината от откриването на гробницата на младия фараон. Той заяви, че посетителите ще могат да видят известната златната маска, златния трон, както и мумията на Тутанкамон.