Вървим към края на третата COVID вълна, отчете Националният щаб.

Броят на заразените спада трайно, пускат зелени коридори от 30-ти април, но въпреки това обмислят удължаване с месец на извънредната епидемична обстановка.

В „Пирогов“ ще бъде разкрит зелен коридор от 30 април до 9 май. Къде още ще има национални пунктове ще стане ясно в понеделник, а в тях ще се поставят и РНК-ваксини.

Надеждите са по-бързо да се постигне колективен имунитет.  В момента се наблюдава и положителна тенденция по отношение на заболеваемостта0 - средно заразените са 460 на 100 хиляди.

Натискът върху болниците обаче остава. В момента са заети 61% от леглата за пациенти без усложнения и 65% от интензивните.

Д-р Йоханна Христова от столично COVID отделение казва, че най-силно третата вълна е усетена в болниците.

В болница свободните легла за пациенти без усложнения са 5. В интензивното ситуацията е различна.

„Не сме имали свободно реанимационно легло от много отдавна. Аз искрено се надявам топлото време, разхлабването на мерките и по-малкият брой на положителни тестове да не успокоява хората“, казва д-р Христова.

Шефът на щаба също предупреди - спадът в заболеваемостта не е толкова осезаем в болниците, което крие риск при пик след Великден натискът да се увеличи.

„Другата седмица можем да посрещнем покачването с доста пълни болници. Предишното покачване започнахме с по-малко от 30% заети легла“, каза ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

Експертите призоваха за спазване на мерките.

„Трябва да ги спазваме още месец-два, докато постигнем колективния имунитет от 60% ваксинирани“, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Оптимистично е да го постигнем през юни, а реалистично - през юли. Кога ще се случи зависи от темпото на имунизиране и от доставките на ваксини. До юни очакваме над 5 и половина милиона дози.

От следващата седмица очакваме по 50-60 хиляди ваксини седмично.

„Дойдат ли такива количества - трябва да отворите зелените коридори. Вчера имаше 19 хиляди, надявам се днес по 20. А от следващата по 30-40-хиляди дневно“, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов.

Зелени коридори ще има от 30 април, решиха по-рано експертите от ваксинационния щаб.

В понеделник ще се реши и как ще процедираме с ваксината на „Янсен“ - дотогава 14 хиляди дози от нея остават на склад.