Класирането за прием в детските градини и ясли в София приключи. Всеки родител получава известие за резултата по електронната поща.

Близо 22 500 са децата, кандидатствали тази година, включително и над 2000, които са искали само да се преместят.

Снимка: bTV

Свободните места в София са повече от 13 000. 9907 са класираните деца, а над 10 000 остават неприетите.

И тази година най-голяма е борбата за място в детска градина и ясла в районите „Триадица“, „Витоша“, „Красно село“ и „Лозенец“.

Снимка: bTV

Детето на Мария Генова се бори за място в детска градина с 13 точки.

‘‘Той няма точката от ясла, предишните две години не беше приет и посещава в момента частна ясла. Разбира се, падна малко шансът, но така или иначе въпрос на жребий. Чакаме резултатите, за да видим дали в крайна сметка е приет“, разказва Мария Генова.

Други родители вече получиха имейла от общината.

‘‘Детето ми не е класирано на този първи етап. За съжаление, ще ми се наложи да се върна на работа, да прекъсна най-вероятно майчинството си. Най-вероятно ще се насочим към частна детска градина или ясла, въпреки че доколкото разбрахме от решението на Столична община за децата по 3-годишна възраст няма да има компенсации и ваучери за частни детски градина“, разказа Елица Сачанска.

Основният проблем пред родителите остава липсата на места в детските градини и ясли в София. За 2021 година се очаква да се осигурят места за още над 1000 деца в София.

‘‘Една от тях вече приключи, това е ДГ №4 във Владая, където са осигурени места за 79 деца. Продължава строителството на 16 детски заведения, от които две са самостоятелни детски ясли. Това са детските ясли в районите „Триадица“ и „Красно село“, заяви Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование".

Неприетите деца след първото класиране ще бъдат компенсирани.

"Децата, които са кандидатствали за детски градини, но не са приети, ще имат възможност да се възползват от ваучери в размер на 291 лв., които се предоставят от държавния бюджет“, поясни Мария Минчева.

Срокът за записване след първото класиране е 28 май в 17 ч.