Въпреки забраната за провеждането на културни мероприятия с публика, артисти вече измислиха алтернативни методи, за да останат близо до зрителите.

В театър „Възраждане“ се играе постановката „Вуйчо Ваньо“ по Чехов - на празен салон, но с излъчване онлайн в социалните мрежи.

Единственият зрител в театъра ще бъде един телефон, който ще предава играта на актьорите на живо.

Празните театрални салони и зали породиха алтернативни форми на изпълнение. На мястото на отменените си концерти, Софийската филхармония ще излъчва записи.

Снимка: btvnovinite.bg

При разпродадени зали преди една година напред в филхармонията няма как да решат кои зрители да върнат, за да спазят ограничението.

„Датата за концерта е една, няма как на лотариен принцип да определяме кои зрители да не влязат“, допълват от там.

Забраната обаче води до загуби, заради нарушените договори с чуждестранни изпълнители. Музиканти твърдят, че ако не продадат определено количество билети, заплатите им са застрашени.

Междувременно стана ясно, че в Министерски съвет се обсъждат промени за забраната в градовете, където не е открита зараза - да се продават билети, но през една седалка.

Снимка: btvnovinite.bg
„При всички случаи кината ще могат да продължат да работят и няма да се стига до крайности, да се отменят поредица от премиери, което ще доведе до апокалипсис и до фалити в кината“, смята Божидар Илиев от Асоциацията на българските киносалони.

Музикантът Калин Вельов застава зад колегите си и не смята, че забраната трябва да важи само за културни мероприятия. Ако има такава, тя трябва да се спазва и от молове и заведения, но призова за толерантност.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обикновено упрекът е, че в България се действа след събитията. Сега действаме превантивно, обаче пак всички са недоволни“, коментира той.
Вельов призова да бъдем разсъдливи и разумни в името на близките ни и най-вече възрастните хора около нас.

Дали мерките ще бъдат частично отменени предстои да стане ясно утре. До тогава билети за отменени събития могат да се презаверяват за друга дата или да поискате парите си обратно. Частните театри обмислят да изместят програмата си, така че на следващата дата представленията да се играят по два пъти на ден, за да няма ощетени зрители

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 905 150 64 829 399 507 3 380 369
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 905 150 64 829 399 507
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer