При несъобразени изкопни работи този вторник са били скъсани няколко кабела на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, в резултат на което без електрозахранване за около час са останали 2900 жители на столицата в района на ж.к. „Дружба“ 1 и Гара Искър, съобщават от пресцентъра на дружеството. 

От ЧЕЗ отбелязват, че това не  първият подобен инцидент тази седмица. В понеделник строителна фирма е скъсала кабел 20 киловолта и е оставила без ток близо 2000 души в софийското село Лозен. 

„Сега е краят на строителния сезон и очевидно фирмите бързат да завършат проектите си, но е недопустимо това да се случва за сметка на комфорта на нашите клиенти. Навременното съгласуване на строителните дейности ще ограничи късането на кабели и ще сведе до минимум неудобствата за домакинствата и бизнеса“, заяви Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България”. 

Строителните проекти би трябвало предварително да се координират с електроразпределителната компания. В рамките на това съгласуване дружеството в писмен вид информира строителя, че е длъжен да го уведоми за деня и мястото на изкопните дейности. В голяма част от случаите, обаче, тези изисквания не се спазват. 

Често пъти информацията за започващите строителни дейности се получава предходния ден или в деня на тяхното стартиране, което прави реакцията на ЧЕЗ Разпределение невъзможна. 

Дружеството призовава фирмите да го информират поне две седмици предварително къде и кога ще извършват изкопни дейности.