При проучването на крепостна стена в средновековния град Русокастро е открит сребърен грош (торнезе), отсечен в кралство Франция. Малка част от монетата липсва, като точно в нея би трябвало да присъства елементът, от който може да стане ясно кой владетел я е отсякъл, съобщават от Регионалния исторически музей в Бургас. Екипът от археолози, който работи от години на обекта, се двоуми дали това е крал Луи IX или крал Луи Х. От културния институт са категорични - подобни монети са изключителна рядкост за Балканите.

"Новооткритата френска монета в Русокастро поставя въпроса за динамичните процеси при различни търговски операции прeз Средновековието в източната част на Балканите, при което очевидно са участвали и сребърни френски монети. Другото обяснение за присъствието на тази монета в Русокастро е свързана с директен достъп на посетители или жители на града с френска сребърна валута", разясняват от музея. 

В средата на септември археолозите откриха монументална крепостна стена, дълга 70 метра и изградена от добре оформени лицеви камъни и хоросан. Преди дни пък община Камено обяви, че кандидатства по програмата "България – Турция" с проект, в който са включени поставяне на фотоволтаици, за да може до крепостта да се доставя електричество за декоративното осветление. Ценно според археолозите откритие бе направено и при проучването на водохранилището на замъка на средновековния град през 2021 година. Върху стените му бяха разкрити над 50 средновековни рисунки - графити, датиращи отпреди 700 години.

Разкопките на средновековния град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.