„Трябва да е ясно едно – не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те”, заяви президентът на брифинг от летището, преди да замине на посещение в Полша.

„Оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалога в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството (…) Премиерът пред камерите подава ръка над масата и има моята ръка. Но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват.

Оставките на депутати, на кметове, на общински съветници са авариен изход, който доскоро потушаваше проблемите. Този изход вече не работи, трябва дълбоко сериозно разследване, и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите.

Освен това в цялата тази ситуация и парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, по-скоро се използва като трибунал срещу президента, това е недопустимо”, категоричен беше Радев.

Относно указа за назначаването на Георги Чолаков като председател на Висшия административен съд президентът каза, че е въпросът е принципен и е върнал предложението на новия ВСС, който е носител на нова легитимност.

„Очакваме неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквани на обществото”, каза той.

За първи път български президент се възползва от възможността да върне назначение на някой от тримата големи в съдебната система в началото на 1999 г. Тогава президентът Петър Стоянов върна назначението на Бойко Рашков за главен прокурор.