12 000 тона палмово масло във вид на сирена сме изконсумирали през 2017 година, показват данни на Асоциацията на млекопреработвателите.

Константин Ингилизов е любител на сиренето от години. Произвежда го сам и го продава край Рилския манастир. Според него имитиращите продукти пречат на малкия бизнес заради ниската си цена.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради палмовото масло в световен мащаб млечните ни продукти са все по-малко популярни - изместват ги с качеството си гръцките, обощават от Асоциацията на млекопреработвателите. Според закона, продукти с хидрогенирани мазнини трябва да бъдат обозначавани като имитиращи заради вредите, които нанасят върху здравето.

„Всички са единодушни, че то вреди, защото стеснява кръвоносните съдове. Ние сме убедени, като знаем функциите и технологичната карта на тези масла. В момента на пазара килограм качествено сирене струва средно между 8 леша и 15 лева - в замисимост от млякото, от което е направено”, коментира Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите.