Изхвърляме около 10 000 тона храна след дълги празници като Великден. Според хранителната банка тогава разхищаваме поне с 30% повече храни. Неупотребена храна, освен в домакинствата, има в индустриалното производство.

В една компания за доставки на храни всеки ден остават около 100 – 150 порции храна. Там са намерили решение на въпроса, като даряват излишното.

За домакинствата обаче непотребната храна автоматично означава отпадък.

"За да си сигурен, че храната ще бъде достатъчна, трябва да остане", казва собственикът на една от фирмите за доставки на храна.

А това, което е в повече, дарява на бездомни – преди краткият срок на годност да изтече.

„Грехота е да се хвърля храна, по-добре е да се намери някой гладен. Всъщност, хората не огладняват само на празници, нуждаещите са целогодишно”, каза Станислав Атанасов, собственик на компания за кетъринг.

С посредничеството на Българската хранителна банка, дарената храна стига до нуждаещите се. Сред тях е комплексът за социални услуги за деца и семейства в град Роман.

Значителна част от продуктите в менюто са дарени.

„Неща, които примерно и деца в семейството нямат възможност да опитат. Това позволява една голяма част от бюджета да бъде насочена в други сфери”, каза директорът Ивет Симеонова.

Когато обаче храната е в повече за домакинствата – тя автоматично отива на боклука.

„Има сериозни законови ограничения храна, която се е озовала в домакинството, да бъде дарена, защото не можем да гарантираме безопасността й”, заяви Цанка Миланова от Българска хранителна банка.

Оказва се, че най-прекият път на храната до боклука са промоциите – тогава често купуваме излишно големи количества заради цената.

„Смислен ресурс, който не е само храната, която изхвърляме, а и трудът, водата и отрицателният ефект върху природата”, допълни Цанка Миланова.

Така експертите изчисляват, че ако изхвърлим само 1 килограм ябълки, разхищаваме 700 лв. вода, труд и генерираме въглероден диоксид при гниенето им.

Всяка година в Европейския съюз се изхвърлят около 88 милиона тона храни. Затова съветът е да пазаруваме разумно и да не се презапасяваме поне за следващите празници, които са само след седмица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!