Изхвърлените край Гара Яна 29 тона опасни химикали вече са преместени в лицензирано безопасно хранилище, а на мястото не са установени големи разливи в почвата. Няма и опасност за населението. Продължава и разследването по случая.

За изхвърлянето на отпадъците бе задържан собственикът на склада, в който са били. Направихме опит да потърсим Николай Петков на домашния му адрес, там обаче не открихме никого. Една от най-вероятните версии за изхвърлянето на отпадъците са неуредени сметки между фирмата, която е съхранявала токсичните вещества, и фирмата собственик.

До късно снощи екипи разчистваха опасният отпадък, който е отнесен на лицензирана площадка.

Пътят се охранява, но вече е със свободен достъп.

Опасност за населението в района няма, увери Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столична община. По думите му всички замервания показват, че няма отклонения от нормите.

„Вчера ликвидирахме последствията от това изхвърляне на варели. Третирахме с хидратна вар местата, така че да няма въздействие върху почвата. Големи разливи не е имало, имало е малко разпръскване на вещества, които са събрани от фирмата”, заяви той. 

Ще бъдат направени още замервания, РИОСВ постоянно следи района, увери Димитров. 

Въпреки че токсичните отпадъци вече са почистени, а мястото е обработено, все още се усеща остра задушлива миризма, която според Красимир Димитров ще остане още около седмица.

„От граждани на Яна няма оплакване по какъвто и да е повод и аз ги призовавам да си пускат децата на училище и детска градина, за да няма излишен смут, защото няма за какво да се притесняват”, каза кметът на с. Яна Георги Тасков.

Продължава разследването на случая. Имаше един задържан за изхвърлянето на отпадъците – собственикът на склада, в който са били. Той е пуснат срещу 5000 лева гаранция. Колко ще струва на общината почистването и възстановяването на района, тепърва ще стане ясно.